Zwartspaarders hebben hebben nog twee weken om met de Belastingdienst in het reine te komen. Vanaf 1 juli betalen inkeerders een boete van 60 procent van de ontdoken belasting. Nu bedraagt de boete nog 30 procent.

Bovenop de boete betalen inkeerders ook de niet-betaalde belasting over een periode van maximaal twaalf jaar plus belastingrente. Bij elkaar opgeteld incasseert de fiscus onder het huidige regime met boetes van 30 procent van de misgelopen belasting naar schatting 20 tot 25 procent van het verzwegen vermogen. Bij een boete van 60 procent over de ontdoken belasting wordt dat dus een stukje hoger.

Opbiechten bij de fiscus blijft sowieso goedkoper, vergeleken met de situatie dat de fiscus je opspoort. Als de fiscus je betrapt op zwart geld, is de boete namelijk veel hoger: 150 tot 300 procent van de verschuldigde belasting. In de praktijk komt dat neer op de helft tot driekwart van het niet-aangegeven vermogen.

Pakkans fors groter

De kans dat de Belastingdienst zwart geld opspoort, stijgt met de dag. Voorheen ‘veilige’ landen als Luxemburg, Zwitserland en Jersey geven inmiddels gegevens aan de Nederlandse fiscus of gaan dat op korte termijn doen.

Eind mei nog publiceerde de Zwitserse Steuerverwaltung de namen van buitenlandse zwartspaarders, onder wie Nederlanders. Binnen Europa zijn er feitelijk geen landen meer waar je veilig de belasting kunt ontduiken.

Als je buitenlands vermogen in Nederland aangeeft, betekent dat niet automatisch dat je ook in Nederland belasting moet betalen over dat vermogen. In de meeste landen, ook in voormalige belastingparadijzen als Luxemburg en Liechtenstein, betaal je gewoon belasting over je vermogen of over de inkomsten uit dat vermogen.

Nederland heeft met veel landen afgesproken dat je in dat geval in Nederland geen of minder belasting betaalt. Op het aangifteformulier van de Belastingdienst kun je dat aangeven als 'Aftrek om dubbele belasting te voorkomen'.

Overigens moet je niet alleen buitenlands spaargeld en beleggingen in Nederland aangeven, maar ook vakantiehuizen, pied à terres en andere bezittingen. Over deze bezittingen betaal je vaak al belasting in het betreffende land. Daarom geldt ook voor dat vermogen vaak de 'Aftrek om dubbele belasting te voorkomen'. Maar je moet het dus wel opgeven.

Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet. Ook schrijft hij tweewekelijks een column over personal finance.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl